Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Οδοντικά Εμφυτεύματα

Τα εμφυτεύματα είναι ο πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος, αυτή τη στιγμή, για την αντικατάσταση των δοντιών με προτερήματα που αγγίζουν τις δυνατότητες των μόνιμων φυσικών δοντιών μας. Οι εφαρμογές τους είναι πάρα πολλές και ο ασθενής μπορεί να επιλέξει από την τοποθέτηση ενός μεμονωμένου δοντιού που λείπει στην στοματική κοιλότητα, έως και όλα του τα δόντια στην πάνω και κάτω γνάθο. Αρκεί ο προσθετολόγος με τον γναθοχειρουργό ή τον περιοδοντολόγο μετά από ένα ενδελεχή έλεγχο να ορίσουν το σωστό σχέδιο θεραπείας – αποκατάστασης.Το οδοντικό εμφύτευμα ή απλά εμφύτευμα ή βιδωτό δόντι, είναι μια τεχνητή ρίζα δοντιού που τοποθετείται μέσα στο οστό της γνάθου, πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχθεί ένα ή περισσότερα τεχνητά δόντια.  Τα σύγχρονα υλικά από τα οποία αποτελούνται τα οδοντικά εμφυτεύματα (τιτάνιο) αλλά και οι τεχνικές τοποθέτησής τους σημειώνουν ραγδαία εξέλιξη, ώστε τα ποσοστά επιτυχίας τους να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.


Οι προϋποθέσεις πού πρέπει να υπάρχουν για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι :
καλή γενική υγεία ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου, και υγιεινός τρόπος ζωής θέτουν όπως είναι φυσικό τις καλύτερες προϋποθέσεις για καλή πρόγνωση και μακροχρόνια επιβίωση των εμφυτευμάτων. Σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο πρόβλημα π.χ. πίεση, ζάχαρο κλπ απαιτείται συνεργασία με τον παθολόγο ιατρό προκειμένου ο ασθενής να φθάσει στην εμφύτευση ρυθμισμένος, ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές.
Τέλος, σε ειδικές περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη απορρόφηση στο οστούν της γνάθου, ο γναθοχειρουργός ή ο περιοδοντολόγος μπορεί να προχωρήσει στη χρήση μοσχεύματος προκειμένου να αποκαταστήσει το έλλειμμα πριν ή και στον ίδιο χρόνο με την τοποθέτηση των εμφυτεύματων.

Στην πρώτη οδοντιατρική επίσκεψη ακολουθείται ένα πρωτόκολλο το οποίο αποτελείται από τα εξής βήματα:
  • Λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού και ηλεκτρονική αποθήκευσή τους
  • Λήψη συνολικών ακτινογραφιών άνω και κάτω γνάθου και δημιουργία προσωπικής ηλεκτρονικής καρτέλας, η οποία αποθηκεύεται με ημερομηνία για μελλοντική επαναφορά προς επεξεργασία και σύγκριση
  • Περιοδοντολογικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει μέτρηση θυλάκων και κινητικότητας και εκατοστιαίο υπολογισμό οστικής απώλειας, εάν υπάρχει
  • Λήψη ενδοστοματικών φωτογραφιών
  • Λήψη αρχικών αποτυπωμάτων και άρθρωση εκμαγείων
  • Συμβουλές στοματικής υγιεινής
  • Αξονική τομογραφία

Πλεονεκτήματα :
● Άψογη αισθητική
● Ασφαλής λύση
● Δεν περιορίζεται η διάρκεια ζωής των παρακειμένων δοντιών
● Απαλλαγή από ενοχλητικούς τριγμούς ή παραμόρφωση της φωνής
● Άνετη και σταθερή αποκατάσταση των δοντιών
● Ποσοστό επιτυχίας στατιστικά υψηλό
● Άριστη εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση των δοντιών
● Από επιστημονική άποψη, μακροβιότερη και περισσότερο αξιόπιστη λύση
● Δεν απαιτείται να τροχιστούν υγιή δόντια ώστε να τοποθετηθεί γέφυρα
● Ακίνδυνο για την γενική υγεία του ασθενούς
● Είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, υλικό αντιαλλεργικό και βιοσυμβατό με τον οργανισμό
● Αποφυγή τοποθέτησης κινητής οδοντοστοιχίας (μασέλας)
Τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως τα οδοντικά εμφυτεύματα παραμένουν επιτυχημένα ακόμη και μετά από 30 χρόνια χρήσης με ποσοστό επιβίωσης των προσθετικών εργασιών που στηρίζουν πάνω από 95% στα 10 χρόνια


Μειονεκτήματα :

● Διάρκεια θεραπείας : περίπου 2-3 μήνες
● Δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για τοποθέτηση εμφυτεύματος
● Σφίξιμο των δοντιών
● Το κόστος θεραπείας είναι σχετικά υψηλό


Ενδείκνυται :

● Σε άτομα με καλή υγεία του οργανισμού και του στόματος
● Όταν υπάρχει επάρκεια οστού στις γνάθους για την στήριξη των εμφυτευμάτων
● Όταν δεν υπάρχουν προβλήματα στο περιοδόντιο
● Ως προσθήκη δοντιών σε νωδά άτομα (χωρίς δόντια)
● Ως προσθήκη ενός η περισσότερων δοντιών που λείπουν, χωρίς να χρειαστεί να τροχιστούν τα γειτονικά τους δόντια με σκοπό να τοποθετηθεί οδοντική στεφάνη

Απαραίτητη είναι η τήρηση των συνηθειών της στοματικής υγιεινής που είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση των εμφυτευμάτων : σωστό βούρτσισμα, χρήση μεσοδόντιου βρυρτσακίου, χρήση οδοντικού νήματος, τακτικός έλεγχος από τον οδοντίατρο


Διαδικασία τοποθέτησης :

 Είναι σχετικά απλή. Ο προσθετολόγος σε συνεργασία με τον περιοδοντολόγο ή τον γναθοχειρουργό αφού καθορίσουν τις θέσεις που θα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα προχωρούν στη χειρουργική επέμβαση με τοπική αναισθησία συνήθως στο οδοντιατρείο που διαρκεί από ένα τέταρτο για ένα δόντι μέχρι δύο ώρες για όλη τη γνάθο. Όπως είπαμε και παραπάνω, πόνος δεν υπάρχει ούτε κατά την τοποθέτηση, ούτε κατά την επούλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής λαμβάνει κοινά παυσίπονα.
Έπειτα από την πρώτη εβδομάδα αφαιρούνται και τα ράμματα, ενώ ο ασθενής από τη δεύτερη κιόλας μέρα μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Καθόλη την διάρκεια της αποπεράτωσης των εμφυτευμάτων, ο ασθενής έχει την δυνατότητα να έχει προσωρινά δόντια για όσο διάστημα θα περιμένει μέχρι το τέλος των εργασιών. Αν τα εμφυτεύματα φορτιστούν άμεσα, η αποκατάσταση τοποθετείται στο στόμα από την πρώτη κιόλας μέρα ή μέσα στις πρώτες επτά μέρες από την επέμβαση. Στην πιο κλασική περίπτωση όμως (η λεγόμενη άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση) η τελική αποκατάσταση τοποθετείται στο στόμα ενάμιση έως τέσσερις μήνες μετά.
Μετά την τελική προσθετική αποκατάσταση ο ασθενής παρακολουθείται στα προληπτικά check up από τον θεράποντα προσθετολόγο, και τον περιοδοντολόγο για την μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος. Προϋπόθεση για τα μακροχρόνια αποτελέσματα η άριστη στοματική υγιεινή.

Συντήρηση :

Χρειάζονται την ίδια συντήρηση όπως και τα φυσικά μας δόντια και την συχνότητα των οδοντιατρικών επισκέψεων καθορίζει ο περιοδοντολόγος, για την καθιερωμένη αποτρύγωση, όπου ουσιαστικά γίνεται έλεγχος και συντήρηση των εμφυτευμάτων . Απαιτείται όμως και καθημερινή συντήρηση και καθαρισμό από το ίδιο το άτομο.

Οι περιπτώσεις εφαρμογής των εμφυτευμάτων:
  • Αντικατάσταση δοντιού που λείπει
  • Αντικατάσταση πολλών δοντιών που λείπουν
  • Ολική αποκατάσταση δοντιών της γνάθου
  • Αντικατάσταση της τεχνητής οδοντοστοιχίας
Κόστος :

θα προσδιοριστεί από την έκταση των διαγνωστικών μεθόδων που θα χρειαστούν (π.χ. απλή ακτινογραφία ή κάτι πιο σύνθετο;), τον αριθμό των εμφυτευμάτων που θα χρειαστούν για τις ανάγκες σας, το επίπεδο δυσκολίας, τις τυχόν βοηθητικές επεμβάσεις για να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα και τέλος τον τύπο της στεφάνης, της γέφυρας ή της οδοντοστοιχίας που καλύπτει καλύτερα τις απαιτήσεις σας .

 Το σπουδαιότερο είναι ότι μετά το πέρας της προσθετικής επέμβασης, ο ασθενής έχει μόνιμα γερά δόντια, τα οποία του δίνουν αυτοπεποίθηση στις κοινωνικές του συναναστροφές, λόγω του αισθητικού αποτελέσματος και ιδιαίτερη σιγουριά κατά τη μάσηση των τροφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου